Promilleräknare

Du kan relativt enkelt beräkna din promille när du dricker om du bara håller koll på vad du dricker och under hur lång tid.

Du behöver även ta hänsyn till din vikt och ditt kön då den manliga kroppen förbränner alkohol snabbare än den kvinnliga kroppen. Det är i själva verket blodet som tar upp alkoholen och i samband med alkoholkonsumtion innebär uttrycket “1 promille” att det finns 1 del alkohol per 1000 delar blod (1/1000 koncentration av alkohol i blodet).

Testa vår promilleräknare

  • Formeln för promille för män och kvinnor är olika
  • 1 promille är 1 del alkohol per 1000 delar blod
  • Vår promilleräknare hjälper dig räkna ut din promille

När man ska analysera ett blodprov så är det ett värde i promille man får som resultat. Man brukar räkna med att 1 promille är detsamma som 1 g alkohol per kg blod. I det sammanhanget räknar man med att 1 liter blod väger 1 kilo.

Promille kalkylator - Så räknar du ut promille

Genom att beräkna antalet standardglas du dricker fördelat på din vikt och kön så får du enkelt fram din promille. Du kan även räkna om det du druckit till starksprit för att enklare få fram din promille, det gör du enklast genom att använda vår kalkylator och visa ditt resultat som mängd sprit.

För att räkna ut promillen behöver vi uppskatta förbränningshastigheten, vilket vanligtvis är 0,15 promille per timme. I vissa fall kan det vara så lågt som 0,10 och i andra fall så högt som 0,25. Vidare fördelar sig alkoholen på din kroppsvikt, och för kvinnor är det i 60% av kroppsvikten och för män i 70 %. Slutligen behöver du även räkna med hur länge sen det var du började dricka.

Promille för män och kvinnor

Alkohol i gram

Det är ganska svårt att hålla koll på alkohol per gram för alla olika drycker, speciellt eftersom det är beroende på både mängd och alkoholhalt. Nedan har du en tabell för att få en uppfattning, men du kan även använda vår promilleräknare om du vill se din promille.

Dryck Mängd Gram alkohol
Starköl, 5.0% 33 cl 13.2 g
Glas vin, 13.5% 15 cl 16.2 g
Sprit, 40% 4 cl 12.8 g

När du använder vår kalkylator för promille så behöver du bara fylla i vad du druckit, din vikt och kön, samt när du började dricka för att få ut en uppfattning om din promille.

Beräkna din promille

Promillekoll - Så håller du koll

Man måste vara medveten om att formeln ovan är generaliserad och endast kan användas för att ge en grov uppskattning om ens promille. Man bör även låta det gå minst en timme innan man använder beräkningen, samt vara medveten om att hastigheten på ens intag även spelar roll.

Det är väldigt svårt, om inte omöjligt, att göra en teoretisk beräkning som kan anses som helt säker. Däremot gör du dig själv en stor tjänst om du kontinuerligt fyller i de enheter du dricker under en kväll, så får du en bra fingervisning om din promille och hur det kan påverka dig.


Källa:

https://netdoktor.se/psykiatri/missbruk-beroende/sjukdomar/alkoholpromille-berakning/ http://www.vetenskaphalsa.se/de-hjalper-studenter-att-dra-ner-pa-supandet/ http://www.vetenskaphalsa.se/wp-content/uploads/2009/12/011.MatsBerglund.pdf https://korkortonline.se/teori/alkohol-rattfylla/