När kan jag köra?

En väldigt vanlig fråga som ställs när det kommer till alkoholkonsumtion är: När är jag nykter nog att köra bil igen? Det är en fråga som är ganska så svår att svara på, men det finns väldigt bra riktlinjer att utgå ifrån.

Med hjälp av Alkompassens promilleräknare kan få en väldigt bra prognos för när du beräknas vara nykter och din promillehalt. Det ger dig även en bra uppfattning om ditt drickande och hur mycket alkohol du konsumerat.

Beräkna när du är körduglig

Beräkningarna är teoretiska och kan inte med säkerhet fastställa promille, körduglighet eller nykterhet.

Det finns flertalet saker som påverkar hur snabbt du förbränner alkohol och med andra ord hur snabbt du blir nykter. Nedan har vi listat de viktigaste punkterna för hur din promillehalt påverkas över tid.

Saker som påverkar hur snabbt du blir nykter

  • Ditt kön
  • Din kroppsvikt
  • Hur snabbt du dricker
  • Alkoholprocent i drycken
  • Om du dricker på fastande mage

Köra bil dagen efter

För att lagligt få köra bil i Sverige får du inte ha en alkoholkoncentration i blodet på mer än 0,2 promille. För att säkerställa din exakta promille finns det inget annat sätt än att använda sig av en kvalitativ alkomätare, likt en sådan som polisen använder sig av.

Däremot kan du med hjälp av Alkompassens promilleräknare få en väldigt god uppskattning på när du borde vara nykter beräknat på din kroppsvikt, ditt kön, hur mycket du har druckit och när du började att dricka.

Observera att det aldrig går att säkerställa promillehalten i blodet enbart med en teoretiskt metod. Så om du känner dig tveksam är det mycket bättre att helt avstå från att köra bil dagen efter du druckit alkohol.

Hur många timmar efter alkohol får man köra?

Har du druckit alkohol ska du i regel inte köra bil samma dag, och även vara försiktig med att köra dagen efter. Man räknar vanligtvis med att en vuxen människa förbränner 0,15 promille per timme. Det är såklart ett teoretiskt snittvärde och just din exakta förbränning är givetvis individuell för dig.

Glöm inte bort att även om du är nykter så kan bakfyllan påverka dig negativt. Visste du till exempel att trötthet ofta jämställs med en förare som har kört påverkad. Det är något som verkligen är värt att ha med sig för att undvika att man är orsaken till en olycka.

Grovt rattfylleri - Vad är gränsen?

Grovt rattfylleri innebär att du som kör ett motordrivet fordon har en alkoholkoncentration i blodet på mer än 1,0 promille. För att komma upp i den promillehalten behöver en vuxen man på 80 kg dricka ungefär tre starköl på en timme, medan en kvinna på 70 kg bara behöver dricka drygt två starköl.

Så påverkar alkohol din bilkörning

  • Reaktionstiden är längre
  • Sämre mörkerseende och avståndsbedömning
  • Ökat tunnelseende
  • Koordinationsförmågan blir sämre
  • Sämre balans och dubbelseende
  • Du kan lätt bli trött utan att riktigt märka det

Källa:

https://www.omsystembolaget.se/kropp-halsa/promille/rattfylla/ https://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/Trafiksakerhet/Din-sakerhet-pa-vagen/Rattfylleri/Vad-sager-lagen-om-rattfylleri/ https://www.korkortskolan.se/korkortsteori/alkohol-i-trafiken https://www.netdoktor.se/psykiatri/missbruk-beroende/sjukdomar/alkoholpromille-berakning/